Big Image
Antep Fıstığı Kavrulmuş Ana Çıtlak
baharatadam_antepfistigi250gr
₺ 750,00
Stok Durumu: Stokta Var
Gr
Adet
Baharat Adam olarak en taze ve yeni mahsül Antep fıstıklarını özenle sizler için hazırlıyoruz. Gaziantep'ten gönderim sağlanmaktadır.
 
Ürünümüz;
 
 
Antep Fıstığı Nedir, Nerede Yetişir?
 
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye’de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. “Şam fıstığı” olarak bilinmesinin nedeni, kökeninin Ortadoğu olmasıdır.
 
 
 
 
Antep fıstığı dünyada oldukça yaygın olan tüketilen çerezler arasındadır. Fıstık tüketimi M.Ö 6750 tarihine dayanır. O dönemden beri bu ağacın meyvesinin tüketildiği bilinmektedir. Eski medeniyetlerde kral sofralarında yer alan Antep fıstığı, günümüzde mutfakların vazgeçilmezi olarak evlerimizde bulunmaktadır.
 
 
 
 
Antep Fıstığının Yetişme Koşulları
 
 
 
 
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa civarında yetişen bir kuruyemiştir. Ağacın ekildiği toprağın özellikleri çok önemlidir. Bunun dışında yetiştirmek için sulama ve ağacın bakımı da verimli ürün için dikkat edilmesi gereken noktalardır. Bu fıstığın ülkemizde ekonomik olarak da yeri büyüktür. Antep fıstığı fiyatı, yıllara göre hasat durumuna göre farklılık göstermektedir. Gaziantep fıstık yetiştiriciliği açısından verimli topraklara sahip bir bölgedir.
 
 
 
 
Fıstık ağacı, sakız ağacıgiller familyasına ait dayanıklı yapıya sahip olan bir ağaçtır. Sıcak ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilir. Toprağı tuz oranından yüksek bölgelerde de kolayca yetişebilir. Nemsiz bölgelerde büyümesi daha kolaydır. Fıstık ağacı, nemi sevmediği için fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Ağaçların boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Fıstıklar, üzüm gibi salkım şeklindedir. Bu salkımlara cumba adı verilir. Türkiye’de yetişen Antep fıstıklarının, diğer ülkelere göre yağ oranı daha fazladır. Bu nedenle lezzet bakımından da diğer ülkelerdeki fıstıklara göre daha lezzetlidir. Fıstık ağacı, ekildikten 10-15 yıl içinde hasat vermeye başlar. Bu nedenle uzun vadede yetişen bir ağaç türüdür. Antep fıstığı ağacı, iki yılda bir yaklaşık 50kg. ürün alınmasını sağlar. Bir yıl ürün veren ağaç, sonraki yıl ürün vermez. Bu nedenle hasat genelde iki yılda bir gerçekleşir.
 
 
 
 
Antep Fıstığının Çeşitleri Nelerdir?
 
 
 
 
Antep fıstığı, yetiştiği toprağın özelliklerine, fıstığın boyutuna ve içeriğindeki yağ oranına göre farklılık gösterir. Tekin, barak yıldızı, akıncı, halebi, ohadi, Siirt, İran gibi Antep fıstığı çeşitleri mevcuttur.
 
 
 
 
Ülkemizin topraklarında yaklaşık 12 çeşit fıstık yetişir. Fıstık çeşitleri; rengine, kokusuna, büyüklüğüne, lezzetine göre farklılık gösterir. Tekin Antep fıstığı, Türkiye topraklarında yetişen kaliteli fıstık türlerinden birdir. Barak yıldızı Antep fıstığı, erken olgunlaşan bir fıstık türüdür. Bu fıstığın iç rengi koyudur. Gaziantep’te ağustos ayının ilk haftalarında hasat yapılabilir. Halebi Antep fıstığı, orta dönem olgunlaşan bir fıstık türüdür. Gaziantep’te eylül ayında hasat yapılabilir. Ohadi Antep fıstığı, geç olgunlaşma zamanına sahip bir fıstık türüdür. Siirt Antep fıstığı, her yıl hasat yapılabilmesiyle bilinen bir ağaç türüdür. Antep fıstığı fiyatları, ürünün türüne göre farklılık göstermektedir.

YORUMLAR

Oylama:

Ücretsiz Kargo

1000 TL üzeri alışverişlerde kargo bedava

Güvenli Alışveriş

Size güvenli alışverişi sunuyoruz!

Destek

0532 061 62 11